Agile Frameworks: Scrum vs. Kanban

In het vorige blogartikel rond Agile Project Management legden we al eens kort uit wat de kernwaarden en principes waren van Agile werken. Maar de manier waarop die principes worden toegepast, zijn natuurlijk ook van belang. Daarom gaan we in dit artikel wat dieper in op de twee meest voorkomende Agile frameworks: Scrum en Kanban.

 

Scrum: cyclisch en snel

Scrum is een van nature zelf-organiserende methode. Het is een  adaptieve manier van werken, waardoor je je snel kan aanpassen aan de reactie van klanten of de noden van het project. Scrum werkt dus minder op voorspellingen en plannen, en meer op continue aanpassingen. Steeds resultaatgericht, natuurlijk.

Maar hoe werkt Scrum? Aangezien je niet te ver op voorhand mag plannen, werk je met scrum steeds in korte cycli. Die cycli kunnen 1-4 weken duren en worden sprints genoemd. Op het einde van die sprint wordt er steeds een ‘sprint retrospective’ gehouden, waar de afgelopen sprint wordt geëvalueerd. Samen met een dagelijkse ‘stand-up’ meeting zorgt dit voor veel communicatie, snelle feedback en een flexibele aanpak.

Scrum is de ideale aanpak voor projecten…

…die kunnen evolueren in de tijd;

…waar de deliverable stuk voor stuk kan worden opgeleverd;

…die consistente en continue feedback van de klant nodig hebben.

 

Kanban: de vloeiende rivier

De Kanban-methode is gebaseerd op het productieproces van Toyota uit de jaren ’40. Waar Scrum van nature een meer cyclisch proces is, is Kanban een zogenaamde ‘rivier die vloeit’. In de plaats van taken door de productielijn te duwen, gaat Kanban ervan uit dat taken naar een volgend stadium getrokken zullen worden wanneer het project dit nodig acht.

Om die stadia te overzien wordt er bij Kanban gebruik gemaakt van een Kanban bord, dat bestaat uit minimum 3 productiefases of kolommen. Die fases zijn vaak een variatie op de drie volgende categorieën: Backlog of To Do, In Progress en Completed.

Op basis van je specifieke workflow kan je meer kolommen aan het bord toevoegen (zoals bijvoorbeeld ‘waiting for sign off’, als je nood hebt aan goedkeuring doorheen het proces). Taken worden op het bord voorgesteld als kaartjes of post-its. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een Kanban bord eruitziet.

Kanban is dikwijls ideaal voor projecten waarbij een continue oplevering essentieel is. Dat betekent niet dat het volledig verschilt van Scrum. Zo wordt er in beide methodes veel aandacht besteed aan proces optimalisatie.

Bij Kanban is het natuurlijk belangrijk dat je het overzicht bewaart en een vlotte doorstroom in je workflow creëert. Maar geen zorgen: om Kanban in je bedrijfswerking te implementeren, heb je meestal voldoende aan de volgende vijf stappen.

5 stappen om Kanban succesvol te implementeren:

  • Visualiseer de workflow
  • Limiteer de taken in Work in Progress
  • Meet en beheer de workflow
  • Maak procesbeheer en -beleid expliciet
  • Gebruik modellen en voorbeelden om verbeteropportuniteiten te vinden en implementeren

Scrum of Kanban. Wat te kiezen?

De essentiële verschillen tussen Scrum en Kanban kunnen we kort samenvatten:

Scrum Kanban
Ondersteunt incrementele oplevering Ondersteunt continue oplevering
Zelf-organiserende teams Houdt zich minder vast aan rollen en rituelen
Korte sprints van 1-4 weken Focust meer op workflow dan op sprints

 

Welke methode is nu de beste? Dat hangt natuurlijk af van de projectvereisten, je klanten en hoe jouw team het beste werkt. Scrum teams zijn van nature cross-functioneel en heel iteratief. Kanban vertegenwoordigt een meer flexibele vorm van Agile werken en geeft de voorkeur aan continue workflows. Bepaal voor jou situatie wat er het beste bij je past, en wees zeker niet bang om eens een blik te werpen op andere Agile Frameworks!