Een man van 1 miljard als inspiratiebron

Acquia van Dries Buytaert bereikt (bijna) de unicorn status

Op 24 september 2019 berichtte De Tijd over Acquia, dat het na een nieuwe kapitaalronde bijna de status van unicorn, een niet-beursgenoteerd bedrijf met een marktwaarde van minimum 1 miljard dollar, had bereikt. Acquia is een Amerikaans bedrijf dat werd opgericht en wordt gerund door de Belg Dries Buytaert. Dries Buytaert werd wereldberoemd bij webdevelopers als de bedenker en initiatiefnemer van het open source ontwikkelingsplatform Drupal. Met Acquia biedt hij diensten aan de grootste bedrijven ter wereld aan om complexe websites te maken, gebaseerd op het Drupal platform. Het feit dat Acquia het tot unicorn schopt, is een schitterende prestatie van Dries Buytaert. Hij schaart zich hiermee in het selecte clubje van unicorn Belgen naast Felix Van de Maele van Collibra en Jonas Dhaenens van Combell.

Dries Buytaert als bron van inspiratie

Enkele jaren geleden was ik aanwezig op een evenement van Deloitte in Brussel. Keynote spreker was Dries Buytaert. Het onderwerp van zijn spreekbeurt handelde over zijn ervaringen als ondernemer. Hij deelde tips met het publiek en vertelde verschillende anekdotes uit zijn eigen ondernemerservaring. Eén specifieke verhaallijn, en dan vooral de manier waarop hij het benaderde, is toen enorm blijven hangen.

Hij zei: “Wat ik nu met jullie ga delen, zullen ingenieurs en techies – zoals ik er zelf ook een ben – niet graag horen, maar het is wel de realiteit in ondernemerschap. Als ondernemer spendeer je 80% van je tijd, energie en middelen niet aan producten en processen ontwikkelen en verbeteren, maar aan marketing & sales. Continu ben je bezig met jezelf en je organisatie te promoten en te verkopen, kortom met het overtuigen van anderen. Uiteraard heb ik het dan niet enkel over het aan de man brengen van je producten of diensten. Het gaat ook over het overtuigen van banken en investeerders, het aantrekken van goede medewerkers, het negotiëren met leveranciers, het omgaan met media, enzovoorts.”

Dit inzicht van Dries Buytaert over ondernemerschap zette me aan het denken. Als zoveel tijd, energie en middelen worden ingezet om anderen te overtuigen, kan je als organisatie maar beter nadenken over en stilstaan bij de vraag: hoe kunnen we efficiënter en effectiever worden in het overtuigen van anderen? Of anders gesteld: hoe worden we een overtuigende organisatie of onderneming?

Deze vraag heeft me de voorbije jaren enorm bezig gehouden. Terwijl ik actief was als ondernemer, andere ondernemers bijstond als adviseur of consultant of wanneer ik de kans kreeg om te leren van anderen in binnen- en buitenland, steeds probeerde ik mijn ervaringen op te hangen aan één vraag: hoe bouwen we een overtuigende onderneming?

Het ‘Convincing Companies Compass’

In de loop der jaren slaagde ik erin om mijn inzichten en ideeën vorm te geven in eenvoudige hulpmiddelen: simpele modellen om mee aan de slag te gaan tijdens de zoektocht die iedere ondernemer continu doormaakt. Al deze modellen bracht ik samen in een kompas: het Convincing Company Compass. Binnenkort kan u meer lezen over het kompas in het boek The Convincing Company Compass en de bijhorende website.