Netwerken is mensenwerk(en)

Bedrijfsstrateeg en koffieliefhebber Björn Hassert is actief in een hele resem netwerken, en kan intussen moeiteloos zijn positieve ingesteldheid en charme gebruiken om betekenisvolle contacten te leggen. Hij schreef zijn visie op netwerken neer in deze korte blogpost.

—————————————-

Wat is netwerken eigenlijk? In de eerste plaats is netwerken ´mensenwerk´: het gaat over jou en over mij. Vanuit een andere lens bekeken, is netwerken dan per definitie tweerichtingsverkeer. Als je vanuit die observatie vertrekt, zul je gelijk ook zien dat netwerken in essentie gaat over samen iets nieuws tot stand brengen. Netwerken is een activiteit, die inspanning vergt. En daarmee wordt netwerken niet alleen mensenwerk, maar ook mensenwerken. Je kunt dit vergelijken met een chemische reactie, waarbij netwerken de zuurstof levert waardoor iets nieuws kan ontstaan.

Die chemie zorgt ervoor dat er niet enkel oppervlakkige  woorden heen en weer vliegen, maar dat er een diepgaandere conversatie kan ontstaan, waarbij mensen elkaar overtuigen. Voor deze impactvolle reactie ga je uiteraard de juiste beginstoffen nodig hebben:

Authenticiteit is er één van: laten zien wie je écht ben. Dat is niet altijd even makkelijk, bijvoorbeeld omdat sociale netwerken onze communicatie – vaak zonder dat we ons dat realiseren – op de automatische piloot hebben gezet. En omdat die sociale media geprogrammeerd staan op het verzamelen van zoveel mogelijk views en likes, kun je met authentieke, doordachte en genuanceerde conversatie opboksen tegen kopiërend, oppervlakkig en egocentrisch éénrichtingsverkeer.

Vertrouwen is daarbij essentieel. Door te vertrouwen op jezelf – op jouw unieke persoonlijkheid, stijl en mening – durf je je authentiek op te stellen. Dat opent de weg naar wederzijds vertrouwen, want door te laten zien wie jij écht bent maak je de drempel lager voor je gesprekspartner om dat zelf ook te doen.

Verbinding is de heilige graal van netwerken. Hier veranderen authentieke conversatie en wederzijds vertrouwen in de zuurstof die nieuwe standpunten, ideeën en opportuniteiten laat ontstaan. Wij zijn geen persona maar een individu. Wij worden niet gedreven door algoritmen maar door relaties: netwerken is mensenwerk!

 

Luisteren

Impactvolle netwerken gaan uit van diepgaande persoonlijke connecties met anderen. Wederkerigheid is daarbij het uitgangspunt, en niet de doelstelling. Dus niet geven en nemen, maar spreken en luisteren. Luisteren is namelijk een hoeksteen van elkaar begrijpen. Als je elkaar leert begrijpen, dan gaat verbinden – die persoonlijke connectie maken dus – ook makkelijker. En dan zit je in het DNA van een impactvol netwerk.

En nu hoor ik je vragen: ´Hoe doe je dat?´
Want net als ik zul jij ook niet staan te springen om je diepste zielenroerselen zomaar op tafel te gooien.  Wees gerust, dat hoeft ook niet. Begin klein, en maak je volgende zakelijke kennismaking bewust op menselijke maat. Ik geef je graag enkele suggesties mee:

 

  • Waar sta je voor als persoon en als ondernemer: welke zijn jouw kernwaarden en drijfveren?
  • Waarom heb jij jouw onderneming opgericht: voor welke vragen, problemen en ambities van jouw klanten wil jij een oplossing bieden?
  • Wie zijn jouw klanten? Geef eens een voorbeeld van hoe je hen concreet hebt geholpen?

 

Vergeet vooral niet het uitgangspunt van wederkerigheid: luisteren is nét zo belangrijk als spreken.

Maak hier kennis met Björn