Onze klant: Cashplannr

In deze blogreeks bespreken we enkele van onze klanten en vertellen we wat meer over de samenwerking. We gaan in op het verhaal van de klant, maar bekijken het project ook vanuit het perspectief van onze eigen consultant.
Deze week: 
Cashplannr.

Cashplannr is een start-up onder leiding van Thomas Hysselinckx (foto), een Oost-Vlaamse ondernemer die met het acceleratorprogramma Birdhouse leven in zijn project kon blazen. Hij ontwikkelde een tool om ondernemers financiële gemoedsrust te bieden. De tool kan gebruikt worden om cash flow forecasts te maken, die inkomsten en uitgaven voorspellen maar ook kunnen simuleren wat bijvoorbeeld de financiële impact van een nieuwe medewerker op het bedrijf is en hoe je dit kan financieren. 

Hoe is het idee voor Cashplannr ontstaan? 

Thomas Hysselinckx: Uit persoonlijke ervaring. Toen ik 24 was, dook ik met volle goesting in mijn eerste onderneming, een horecazaak. Ik verkreeg een lening van de bank en sloeg meteen aan het verbouwen. Dat duurde echter langer dan verwacht, en toen het eindelijk tijd was voor de opening moest ik natuurlijk goederen aankopen. Probleempje: ik had geen geld om die factuur te betalen. Zo belandde ik in een vicieuze cirkel en werd de schuldenput alsmaar dieper – al draaide de zaak zelf goed. Ik ging te raad bij een vriend, die me zei dat ik een cashplanning moest bijhouden; een spreadsheet waarin alle vaste kosten opgesomd staan, zodat je een zicht hebt op wat je over hebt en zo een afbetalingsplan kan opstellen. 

 

Na enkele jaren in de horeca merkte ik dat mijn passie toch meer in de technologische sector lag, en ben ik software beginnen ontwikkelen. Na wat freelance programmeer- en adviseerwerk ontstond toch die ondernemende prikkel, en kwam het idee van die cashplanning weer naar boven. Begin 2019 besloot ik me volop te storten op het codeerwerk, en tegen het einde van het jaar werd ik onverwacht gekozen door Birdhouse. Ik had me voorgenomen dat als ik daar binnengeraakte, ik me fulltime zou wijden aan Cashplannr. En zo geschiedde. 

Hoe is Cashplannr bij Wodan & Co terechtgekomen? 

Thomas: Kort nadat mijn traject bij Birdhouse van start ging, maakte het coronavirus zijn intrede in ons land. Hierdoor kregen we niet de begeleiding die we nodig hadden – niet dat Birdhouse dat niet goed heeft aangepakt, maar het is natuurlijk niet hetzelfde. Na het traject viel ik in een zwart gat. Ik had gehoopt een cofounder te vinden, maar was daar niet in geslaagd. Net toen ik op zoek was naar manieren om dat gat op te vullen, nam Wouter van Wodan & Co contact met me op. We wisselden onze verhalen uit en ik voelde een klik. Ik kon me vinden in zijn inzichten, en merkte dat hij de rol van mentor vlekkeloos invulde. Via hem kwam ik dan ook in contact met Shana, die me zeker evengoed heeft begeleid. 

Wat voor een traject heeft Cashplannr bij Wodan & Co gevolgd? 

Shana Egaña Viteri: In de eerste plaats zijn we aan de slag gegaan met een soort mentoring-traject.  We wilden Thomas ondersteunen in zijn groei, en zijn zoveel mogelijk op zoek gegaan naar features van Cashplannr waar verbetering mogelijk was of waar we vragen bij hadden. Hier en daar gooiden we ideeën overboord of haalden we er oude iteraties bij, om te bepalen welke richting we uit wilden gaan. In zo’n traject tekenen we samen met de ondernemer een strategie uit en volgen we de uitvoering ervan op de voet. In een tweede traject zijn we dan overgegaan naar het echte business development aspect. 

ThomasGedurende heel 2020 moest ik mijn verwachtingen rondom vragen als ‘waar staan we?’ en ‘wat doen we?’ continu bijstellen. Oorspronkelijk dacht ik in juni klaar te zijn om te lanceren, maar Wouter en Shana hebben me doen inzien dat de focus fout lag. We moesten niet enkel naar de software kijken, maar vooral naar de doelstellingen. Vragen als ‘voor wie gaan we werken?’ en ‘welke problemen gaan we oplossen?’ waren hier belangrijker. We hebben samen de software hertekend, en zijn dan met klanten gaan praten. Na een traject met boekhouders te doorlopen, beseften we dat onze doelgroep eerder bestaat uit early adopters, ondernemers en kmo’s. Samen met Shana heb ik intensieve interviews bij hen afgenomen, om daarna met de feedback aan de slag te gaan om Cashplannr op punt te stellen. Dat was eind december, en die laatste developmentronde is intussen afgerond. 

Shana: Zulke gesprekken met twee voeren maakt wel een verschil. Ik heb verschillende interviews zelf afgenomen, zodat Thomas vanop de zijlijn rustig kon nadenken over de feedback zonder zich bezig te moeten houden met de conversatie zelf. Als ondernemer kijk je vaak met oogkleppen op, en een neutrale en frisse blik kan hier enorm helpen. Doordat Thomas de mogelijkheid had intensief te luisteren naar de feedback zonder zelf vragen te moeten stellen, haalde hij genoeg informatie uit de gesprekken om zich weer volledig op de ontwikkeling te storten. Je kunt natuurlijk iteraties blijven uitvoeren, maar Cashplannr is nu gebruiksklaar en klaar om naar de markt te gaan. 

Wat waren de resultaten van het traject? Hoe hebben jullie de samenwerking ervaren? 

ThomasNaast de duidelijke resultaten – het afwerken van Cashplannr en inzichten creëren in onze doelgroep – heeft het traject mij vooral weer veel goesting gegeven, nieuwe zuurstof en motivatie om met ons product naar de markt te gaan. Het product is ook opgebouwd uit zowel onze eigen inzichten als die van de doelgroep, wat mij vertrouwen geeft in de slaagkans. 

Het project gaf mij weer veel goesting, nieuwe zuurstof en de motivatie om met ons product naar de markt te gaan.

ShanaHet was een superfijne samenwerking. Zoals veel startende ondernemers is Thomas een twijfelaar, maar hij komt zijn beloftes perfect na. Wat mij vooral aan hem opviel is dat hij zich vlekkeloos in verschillende posities kan inleven. Hij plaatst zich in de schoenen van een boekhouder, een ondernemer, een developer,… om zo een oplossing te creëren die voor élke partij optimaal is. Cashplannr is geen fiscaal zwaar gedoe met een kluwen aan cijfers, maar een gebruiksvriendelijk platform dat vanuit eigen ervaring is opgebouwd. 

Thomas: Over die samenwerking wil ik nog één ding kwijt: initieel stapte ik in het project omdat ik vertrouwen had in Wouter. Later in het traject werkte ik alsmaar meer met Shana samen, maar ook dat was een enorm goede ervaring. Het is wat mij betreft duidelijk dat er sterke mensen in het team zitten!   

We willen Thomas Hysselinckx van Cashplannr graag bedanken voor de samenwerking, maar ook voor zijn mooie woorden en nuttige feedback. We wensen hem succes in de verdere ontwikkeling van Cashplannr, en ongetwijfeld kruisen onze paden elkaar weer in de toekomst!