Onze klant: Financial Tree for Companies

In deze blogreeks bespreken we enkele van onze klanten en vertellen we wat meer over de samenwerking. We gaan in op het verhaal van de klant, maar bekijken het project ook vanuit het perspectief van onze eigen consultant. 
Deze week: Financial Tree for Companies.

 

Financial Tree for Companies begeleidt kmo’s bij hun financiële groei. Jonathan Thelen, de bezieler en drijvende kracht achter het bedrijf, specialiseert zich in cashplanning en financiële strategie. Hij lanceerde het bedrijf in 2020, met al ettelijke jaren ervaring in het bankenwezen achter de kiezen.

Cashplanning en financiële strategie, wat houdt dat precies in?

Jonathan Thelen: We zorgen ervoor dat er voldoende centen zijn om een bedrijf te kunnen leiden. Dat doen we op intern en extern niveau. Intern gaan we kijken naar het bedrijf zelf – zonder inbreng van bankleningen of dergelijke – om uit te zoeken welke zaken kunnen zorgen voor meer centen op de rekening. Voor het externe luik kijken we natuurlijk buiten de grenzen van het bedrijf. Als er nood is aan extern kapitaal, moeten enkele vragen beantwoord worden: hoe ga je leningsaanvragen voorbereiden, waar moet je op letten, bij welke partij kun je op welk ogenblik het best terecht,… Ik help mijn klanten om dat allemaal helder te krijgen.

Hoe is het idee voor Financial Tree for Companies ontstaan?

Jonathan: Doorheen mijn carrière van bijna 17 jaar in de bankenwereld – eerst bij Belfius, dan even bij Fintro – heb ik heel wat ondernemers zien voorbijkomen. Ik merkte dat die ondernemers voor financiële zaken heel vaak naar hun boekhouder verwezen en zelf niet op de hoogte waren van wat er precies gebeurde met het geld van hun bedrijf. Ik ben daarover beginnen nadenken. Er is natuurlijk niets mis met naar een boekhouder verwijzen, maar ik wil ook naar de toekomst kunnen kijken. Dat is niet zomaar een copy/paste van het verleden: marktomstandigheden kunnen veranderen – kijk maar naar corona – en er is een hele resem aan variabelen die je blik op de toekomst kunnen beïnvloeden.

Ik ben iemand die graag vooruitkijkt. Geen boekhouder, maar iemand die interpreteert en adviseert.

Dat was voor mij een trigger. Ik ben iemand die graag vooruitkijkt. Geen boekhouder, maar iemand die interpreteert en adviseert. Ik zag een niche in de markt waar ik wel mijn weg in zou kunnen vinden, en in 2020 startte ik met Financial Tree for Companies. Qua concurrentie heb je wel de big 4 natuurlijk, maar we zitten niet echt in elkaars vaarwater; ik wil vooral met kmo’s bezig zijn, bedrijven met maximaal 50 medewerkers.

Hoe is Financial Tree for Companies bij Wodan & Co terechtgekomen?

Jonathan: Ik ontmoette Wouter Danckaert al een 9-tal jaar geleden bij JCI, en heb altijd een goede relatie met hem gehad. We zijn het niet over alles eens, maar kunnen steeds met elkaar doorpraten. Ik voelde ook dat hij met Wodan & Co iets gevonden had dat hem op het lijf geschreven is. Ikzelf had dat gat nog niet gevuld. Wouter heeft mee gekeken naar de identiteit van mijn bedrijf en heel wat moeilijke vragen gesteld om mij aan het denken te zetten. Van daaruit zijn we dan vertrokken om mijn plan van aanpak stevig in zijn schoenen te zetten.

Shana Egaña Viteri: Jonathan was nog niet volledig gestart, maar het idee voor Financial Tree for Companies was wel al rijp. We hadden een duidelijk beeld van welke materie hij aanbood en hoe hij dat wou doen. We konden dus al snel aan de slag gaan met het finetunen van zijn businessplan, om er dan inderdaad een concreet actieplan rond op te stellen. We hebben zijn strategie onder de loep genomen, en ook eens gepraat over alle andere aspecten van het bedrijf. Uiteindelijk hebben we een stevig actieplan opgesteld waarmee Jonathan zijn eerste grote stappen kan gaan zetten.

Wat voor een traject heeft Financial Tree for Companies bij Wodan & Co gevolgd?

Shana: Zoals gewoonlijk beginnen we in het design traject. In dat traject kijken we in 5 workshops in de diepte naar het businessmodel en zijn bestaande strategie. We stellen een aantal zaken sterk in vraag, zodat we ze samen kunnen scherpstellen of bijsturen.

Jonathan: In die workshops hebben we mijn visie, missie en strategie besproken. We hebben mijn dienstverlening in vraag gesteld en de bijbehorende prijszetting bekeken, om zo tot een plan van aanpak te komen. Het feit dat de workshops zo kort op elkaar volgden, was positief voor mij. Zo blijf je wat in de flow. Als je een workshop per maand doet, ben je dat tegen de volgende workshop vaak weer vergeten. Het was waardevol om de opeenvolging van al die delen te kunnen ervaren. En iemand te hebben die tegen je in durft te gaan – ‘ja wat zegde gij nu eigenlijk?’. Die eerlijkheid is enorm nuttig.

Het was waardevol om iemand te hebben die tegen je in durft gaan – ‘ja wat zegde gij nu eigenlijk?’.
Die eerlijkheid is enorm nuttig.

Shana: We hebben inderdaad besloten om de workshops heel kort op elkaar te laten verlopen en we hebben het bij ons op kantoor gedaan in Hotel Ragnarok. Doordat dat uit zijn comfortzone lag, moest Jonathan wel heel die tijd inhoudelijk bezig zijn met Financial Tree, en was er weinig ruimte voor afleiding.

Wat waren de resultaten van het traject? 

Jonathan: Het design traject is eerder een inleidend traject, dus ik ben meteen gestart met het opvolgingstraject. De theoretische basis zit goed, maar de praktijk is een ander beest. Niets zo gevaarlijk als ‘het past vandaag niet’, de vier woorden die ervoor zorgen dat je dingen beetje bij beetje blijft uitstellen. Daarom ben ik met het tweede traject begonnen, en dat vlot. Momenteel voer ik vooral gesprekken met bedrijfsleiders over de financiële positie van hun bedrijf. Ik heb een paar klanten in de pipeline zitten, maar voorlopig werk ik nog steeds bijna fulltime bij PMV. Ik verwacht dat ik in juni of later in de zomer met trajecten kan beginnen.

Je zit dus nog in de aanloopfase?

Jonathan: Klopt. Als ondernemer ben ik een starter – Financial Tree for Companies is mijn eerste project als zelfstandige – maar ik heb wel al 17 jaar bancaire ervaring. Ik heb gelukkig het voordeel dat ik al veel met zelfstandigen heb gewerkt. Zij hebben me leren ‘denken als een zelfstandige’, om zo ondernemers beter te begrijpen. De laatste jaren heb ik die switch volledig kunnen maken en mezelf die zelfstandige denkwijze aangeleerd.

Wat heeft je dan ertoe gebracht om die overstap naar zelfstandige te maken?

Jonathan: Ik heb altijd gezegd: als ik dingen moet verkopen waar ik niet achter sta, dan stop ik ermee. En vorig jaar was het zo. Ik wilde sowieso in de financiële wereld blijven, dat boeit mij enorm en daar heb ik nog steeds goesting in, maar de bank begon als een dinosaurus aan te voelen. Bepaalde processen in de bankensector zijn echt wel verouderd. Dat komt onder andere door de vele regels die intussen van toepassing zijn. Die regels moeten er enigszins zijn, maar ze beperkten mij om mijn kwaliteiten te benutten, namelijk het verlenen van financieel advies zonder de verplichting dat je moet verkopen. De klant kan nog steeds jouw advies naast zich neerleggen.

Hoe hebben jullie de samenwerking ervaren? 

Shana: Voor ons was het een superfijne samenwerking. Jonathan is een waanzinnig warme man; hij heeft heel veel ervaring maar staat steeds open voor andere visies, zowel die van Wouter als die van mij. We hadden een versterkende relatie: Wouter zei iets, Jonathan stelde een aanpak voor en ik zette de puntjes op de i, tot het verhaal rond was. Het nieuwe businessplan is een co-creatie, het beste van ons allemaal.

Jonathan: Ik ken Wouter zijn stijl natuurlijk al lang, en kan me goed inleven in hoe hij met mij omgaat. Shana heeft een andere stijl: minder drukkend, iets voorzichtiger. Maar dat werkt ook bij mij. Ik ben niet altijd akkoord met hoe iemand anders iets zegt, maar we begrijpen elkaar wel. Elk van ons had soms zijn of haar eigen interpretatie, maar dat wil niet zeggen dat je elkaar niet vertrouwt.

Ik merk ook dat Shana op het gevoel werkt – ‘hoe voelt de klant zich daarbij?’ – terwijl Wouter zich daar iets meer van loskoppelt. Shana legt het accent bij de persoon, Wouter heeft meer de visionaire aanpak. Die mix werkt wel goed. En aangezien ik meteen in een nieuw traject gestapt ben, kun je wel stellen dat ik tevreden ben met onze samenwerking!

We willen Jonathan Thelen van Financial Tree for Companies graag bedanken voor het fijne traject en het interessante interview, en kijken ernaar uit om samen met hem verder te werken aan de implementatie van het nieuwe plan en de groei van zijn onderneming!