Onze klant: Flexamit

In deze blogreeks bespreken we enkele van onze klanten en vertellen we wat meer over de samenwerking. We gaan in op het verhaal van de klant, maar bekijken het project ook vanuit het perspectief van onze eigen consultant. 
Deze week: Flexamit.

Flexamit is een IT-partner met een doortastende service gebaseerd op Microsoft-producten. Aan het roer staat Wim van Sprundel, een intussen ervaren ondernemer die meer dan 8 jaar geleden besloot om IT-services zo functioneel mogelijk te maken en sindsdien al groeiend ettelijke klanten heeft kunnen ontzorgen.   

Wat doen jullie precies met Flexamit? 

Wim van Sprundel: Flexamit is een IT-partner voor kmo’s en organisaties. Dat kan heel breed gaan: onze klanten gaan van social profits over productiebedrijven tot zelfs een notariaat. We bieden ontzorging op vlak van IT, en gaan hiervoor steeds individueel te werk om voor onze klanten een oplossing op maat te bieden. We leveren niet alleen de infrastructuur, maar staan ook in voor verdere ondersteuning. Niet met hoog oplopende bijkomende kosten, maar met een vaste prijs per maand. Zo kunnen we ook een proactieve aanpak hanteren voor de verdere ontwikkeling van onze klanten. 

Hoe is het idee voor Flexamit ontstaan?  

Wim: Daarvoor gaan we terug naar 2011. Ik was samen met mijn huidige vennoot Jethro Seghers aan de slag als freelancer, en merkte dat we elke keer met hetzelfde verhaal geconfronteerd werden: er wordt een – vaak dure – oplossing bij de klant geïmplementeerd, waarna er weer een aardige duit gevraagd wordt om die oplossing blijvend te laten functioneren.  

Dat tweede deel vonden we onnodig. Door onze werking te stoelen op Microsoft 365 konden we ervoor zorgen dat de oplossing hoe dan ook zal blijven werken. De server bestaat niet meer in zijn oude vorm, en wij moeten ons niet meer bezig houden met het in leven houden ervan; zo kunnen we ons volledig toeleggen op het functionele aspect, waaronder de security. Uit dat idee is Flexamit een dikke 8 jaar geleden ontstaan: ons baseren op een betrouwbaar fundament, security een belangrijk aandeel geven en ons vooral focussen op hoe we onze klanten kunnen ontzorgen en hen kunnen helpen om altijd mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen. 

In het Microsoft 365-pakket vinden we ook Teams terug. Hebben jullie veel invloed gemerkt van de coronacrisis op het hele Teamsverhaal? 

Wim: Uiteraard. Concreet viel dat het meest op bij onze klanten in de social profit – zogenaamde vzw’s, maar die term gebruik ik niet graag – toen ze de overstap maakten van Skype for Business naar Microsoft Teams. Hoewel Teams een resem extra functionaliteiten aanbood, waren die organisaties vaak niet voor dat online verhaal te vinden. “Ja maar Wim, we zijn een echte overlegorganisatie, dat persoonlijk contact is heel belangrijk voor ons”, zeiden ze. Maar een dik jaar geleden kwam de coronacrisis ons land binnengewandeld, en vandaag zijn die social profit bedrijven de meest intensieve gebruikers van Microsoft Teams. Door hun actieve overlegcultuur maakten ze het afgelopen jaar gretig gebruik van die online mogelijkheden om toch in contact te blijven.  

Hoe is Flexamit bij Wodan & Co terechtgekomen? 

Wim: We zijn louter toevallig met Wouter in gesprek geraakt, nog voor Wodan & Co werd opgericht. In ons eerste gesprek zat ik met de misschien ongeuite nood aan iemand om businessgewijs mijn sparringpartner te zijn, los van alle technische IT-aspecten. Uiteindelijk is onze business na 8 jaar een bedrijf met meer dan 200 klanten, dat nooit actief heeft nagedacht over hoe we aan marketing gingen doen en enkel bezig was met hoe we onze klanten het beste konden helpen. 

Maar toen ik voor het eerst naar Wouter zijn verhaal luisterde, wist ik het meteen: dat hebben wij nodig. Vijf jaar geleden waren we wel niet het bedrijf dat hier vandaag staat. We groeiden uit van een vijftal mensen naar een team van 17, en hebben dan ook meer nood aan structuur dan in het verleden. Daarom hebben we enkele maanden geleden resoluut beslist om opnieuw een samenwerking aan te gaan met Wodan & Co. 

Wat voor een traject heeft Flexamit bij Wodan & Co gevolgd? 

Wim: In 2017 startten we als een van de eerste bedrijven bij Wodan & Co een traject, gebaseerd op de simpele vraag: ‘Waar willen we op termijn naartoe?’ Dat was voor ons al redelijk duidelijk, maar die aspiraties waren nog niet zozeer uitgeschreven. Sindsdien doen we elk jaar een soortgelijk traject, om onze vooruitgang steeds in perspectief te kunnen zetten en strategisch na te denken over de toekomst.  

In het afgelopen jaar hebben we aanzienlijke stappen ondernomen in onder andere onze bedrijfsgroei, en ook vandaag is het belangrijkste wat we bij Wodan & Co doen het brengen van structuur in onze snelle groei. Dankzij Wodan & Co heb ik een moment – of dat nu met Shana of met Wouter is – om alle kanalen even af te zetten en met mensen, die niéts van IT kennen, te praten over het pure businessaspect van Flexamit. Wie zijn we, hoe profileren we ons? Welke structuur zit er in het bedrijf, wie gaat op termijn welke verantwoordelijkheden opnemen? Zodra je bedrijf meer dan 15 werknemers in dienst heeft, kun je niet meer zelf alle verantwoordelijkheden opnemen, hoe graag ik dat ook zou willen. 

Dankzij Wodan & Co heb ik een moment om alle kanalen even af te zetten en met mensen, die niéts van IT kennen, te praten over het pure businessaspect van Flexamit.

Ik heb dat toekomstperspectief ook naar mijn team toe duidelijk gecommuniceerd. Ik heb hun verteld over het traject bij Wodan en Co en op de hoogte gebracht van het gewenste resultaat: een blauwdruk van hoe Flexamit zich verder gaat organiseren en wat ieders plek daarin is. Dat perspectief bracht heel wat opluchting in mijn team, en dat was dan ook het doel. Een van mijn belangrijkste drijfveren binnen Flexamit is ervoor zorgen dat de mensen in mijn bedrijf zich goed voelen. Als zij zich als een vis in het water voelen, stralen ze dat uit naar de gebruikers bij onze klanten, die er dan weer voor zorgen dat onze klanten zelf ook tevreden zijn. Dat is voor ons dan ook het doel van deze trajecten, en zeker onze pas hernieuwde samenwerking met Wodan & Co: ervoor zorgen dat mensen hier graag werken en dat we op basis daarvan een solide verdere groei kunnen ondersteunen. 

Is dat perspectief dan het hoofdresultaat van jullie trajecten? Als ik het zo hoor, gebruik je Wouter en Shana ook als vast klankbord. 

Wim: Ja, en dat gaat denk ik ook zo blijven; we hebben een zeer goede match gevonden. Het ontbreken van IT-kennis is volgens mij ook een grote troef. Ze kunnen wat ik denk nuchter bekijken vanuit het perspectief van een klant, die vaak niets van IT kent, en geven hun ongezouten mening. Het is belangrijk voor mij om onze ideeën zo steeds af te kunnen toetsen, en daarvoor zijn we bij Wodan & Co zeker op de juiste plaats. 

Hoe hebben jullie de samenwerking ervaren? 

Wim: Ik ben een ondernemer die daar eigenlijk is ingerold zonder vooraf te weten of dat iets voor mij was. Nu blijkt dat wel zo te zijn – anders waren we niet op dit punt geraakt – en merk ik dat ik heel veel heb aan Wouter, Shana en ook Lotte. Praten met mensen is belangrijker voor mij dan wat in boeken staat. Mensen die met hun twee voeten op de grond staan, eerlijk zijn, en een no nonsense verhaal brengen. Ze zeggen wat we moeten aanpakken en hoe we dat precies gaan doen, altijd tastbaar en concreet. En dat jullie zelf klant zijn bij ons, is natuurlijk ook interessant. 

Praten met mensen is belangrijker voor mij dan wat in boeken staat. Mensen die met hun twee voeten op de grond staan, eerlijk zijn, en een no nonsense verhaal brengen. 

Wouter Danckaert: Ik heb hier eigenlijk niets aan toe te voegen. Wim vatte perfect samen waar Flexamit voor staat en wat we samen hebben bereikt. Ik ben vooral dankbaar dat hij ons vertrouwt om heel open te kunnen meedenken over wat nodig en nuttig is voor zijn bedrijf. Wim – en Flexamit – is een heel trouwe klant die doorheen de jaren ook de rest van ons team omarmd heeft. Er is enorm veel wederzijds begrip, respect en vertrouwen, maar ook een goede portie directheid. We verbloemen niets, en dat apprecieert hij ook. We zijn trots op het parcours dat Flexamit al heeft afgelegd en het feit dat we daar toch een klein stukje aan hebben kunnen bijdragen. 

 

We willen Wim van Sprundel bedanken voor het interview en voor het vertrouwen om Flexamit, een van onze oudste en trouwste klanten, al jarenlang te mogen bijstaan in hun strategische groei. Het is mooi om een bedrijf gezond en gedreven te zien groeien, en we kijken ernaar uit om nog vele jaren verder te mogen bouwen aan de toekomst van Flexamit!