Onze klant: Market Over

In deze blogreeks bespreken we enkele van onze klanten en vertellen we wat meer over de samenwerking. Deze week: Market Over

Anke Bongaerts, zaakvoerder van Market Over, ademt marketing en social media. Als marketingconsultant ondersteunt ze groeibedrijven bij het professionaliseren van hun marketingaanpak. Daarbij gaan strategie en implementatiebegeleiding hand in hand.

 

De focus van Market Over ligt bij het upskillen van juniors en “allround”-medewerkers die verantwoordelijk zijn voor marketing. Zo vermijden klanten de kost van het aanwerven van een senior én krijgen ze een efficiëntere, snellere opleiding van hun medewerker.

Wij zaten met Anke samen om het te hebben over haar ondernemerstraject, hoe ze bij Wodan & Co terecht is gekomen en hoe de toekomst van Market Over eruitziet.

Hoe ben je met Market Over begonnen?

Anke Bongaerts: Ik ben in 2018 met Market Over gestart als social media agency. Dat was vooral implementatiegericht, maar steeds met oog voor strategie. Gaandeweg begon ik te beseffen dat het social media beheer niet helemaal bij me paste en zocht ik een nieuwe richting. Mede dankzij de samenwerking met Wodan & Co heb ik de focus verlegd naar marketing consultancytrajecten, met een sterke uitbreiding van het strategische luik. Intussen ben ik overgeschakeld van uitsluitend social media naar bredere marketingadviezen.

Wat doe je daarnaast nog allemaal?

Ik geef nog social media coaching in samenwerking met The Coaching Collective, meer bepaald voor de steden Antwerpen en Leuven. In een gesubsidieerd traject coach ik handelaars rond hun social media en de optimalisatie ervan. Dat zijn heel fijne en dankbare trajecten. Die handelaars kunnen effectief hulp gebruiken, maar hebben niet altijd de middelen om zelf een coach in te schakelen. Dankzij de ondersteuning van de steden, wordt die coaching nu wel toegankelijk voor hen.

Daarnaast heb ik ook nog een aantal klanten voor wie ik nog steeds social media kanalen beheer, gewoon omdat dat altijd een fijne samenwerking is geweest.

Ten slotte geef ik ook nog les Digital Marketing aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Daar ben ik nog maar recent mee opgestart, maar het is wel al heel leuk om te doen. Aan de ene kant leer ik studenten hoe ze een social media plan moeten opstellen, langs de andere kant trekken we dat breder en ga ik met hen kijken naar het opbouwen van een marketingfunnel, e-mailmarketing, werken met Canva, enzovoort.

Wat zijn de belangrijkste mijlpalen van Market Over?

De opstart is nog altijd een belangrijke mijlpaal, dat is uiteindelijk nog niet zo heel lang geleden. Daarnaast denk ik aan de eerste keer dat ik effectief keuzes heb moeten maken rond ‘Welke klanten wil ik?’, ‘Wat wil ik effectief bereiken?’,… Het springen naar zelfstandigheid dwingt je ver uit je comfortzone en dan ga je al snel op zoek naar een houvast. Daardoor kom je soms in aanraking met bepaalde klanten waarvan je gaandeweg beseft dat het geen ideale klant is voor jou. Daarin keuzes durven maken, dat was voor mij een mijlpaal.

Het springen naar zelfstandigheid dwingt je ver uit je comfortzone en dan ga je al snel op zoek naar een houvast.

Ook de andere grote mijlpalen gaan richting die keuzes. Ik denk dat veel ondernemers, ikzelf inclusief, houden van ‘shiny new objects’. Bij alles wat nieuw is, projecten waar ik van denk ‘daar wil ik mijn schouders onder zetten’, laat ik mijn enthousiasme dikwijls de weg leiden. Hierdoor kwam ik met heel veel verschillende projecten in aanraking en heb ik uiteindelijk toch keuzes moeten maken. De focus behouden daarin was niet altijd even evident.

En ten slotte: ik ben opgestart op 25 april 2018. Binnenkort is het 25 april 2022 en kan ik dus het vierjarig bestaan van Market Over vieren. Dat is toch ook een mooie mijlpaal. 

Hoe ben je bij Wodan & Co terechtgekomen? Wat hield je traject in?

Ik ben Wouter een eerste keer tegengekomen bij BNI. Daar is niets uit voortgevloeid, tot ik hem tegenkwam in onze coworking Hotel Ragnarok, waar hij een workshop gaf rond overtuigend ondernemerschap. Tijdens die workshop had hij het over missie en visie, gebaseerd op de richtlijnen van de Verenigde Naties. Dat was rond het begin van de eerste lockdown. Ik ben in die periode eigenlijk helemaal in overdrive gegaan met het idee dat ik Market Over op punt zou zetten en een nieuwe richting zou inslaan. Het probleem was dat ik niet wist welke richting dat was. Op basis van wat Wouter had verteld over missie en visie ben ik hieraan beginnen timmeren.

Op een bepaald moment beslisten ze bij Hotel Ragnarok om een samenwerking op te zetten met Wodan & Co en een traject te ontwikkelen voor startende ondernemers. Ik besloot om in dat traject te stappen en werd het komende jaar begeleid, zowel op het gebied van de ondernemer als van de onderneming. Dat sprak me heel erg aan.

 

De focus van trajecten die ik op dat moment kende, lag naar mijn gevoel heel erg op de onderneming. Maar rationeel beslissingen nemen, dat kan ik. Het is de emotionele kant van het verhaal, de ondernemer zelf, waar ik vaak tegenaanloop. Rationeel gezien had ik een goed businessmodel, maar het paste niet bij mij als persoon. Ik merkte dat ik zelf, als ‘one woman’ ondernemer, mijn eigen grootste obstakel was. Er komen heel veel confrontaties en vragen uit het ondernemerschap, die je toch gemakkelijker het hoofd kan bieden met een klankbord van andere ondernemers en een kordate 1-op-1 coach aan je zijde. Na het traject bij Ragnarok Start werd die 1-op-1 coaching verdergezet in een traject bij Wodan & Co.

Heb je al concrete resultaten ondervonden van je traject bij Wodan & Co?

Zeker. Ik ben hier niet om de goednieuwsshow te verkondigen, het was niet altijd gemakkelijk en ik heb bij momenten gevloekt op het traject. Ik moest een focus kiezen en dat was niet gemakkelijk. Op een bepaald moment dacht ik toch meer richting social media agency te evolueren en daar een team in uit te bouwen, maar na een tijd besefte ik dat dat absoluut niet de richting was die ik uit wilde gaan.

Het is bij momenten heel confronterend geweest om er resultaat uit te halen, maar ik ben er enorm door kunnen groeien en heb altijd een klankbord gehad dat me hielp om die belangrijke keuzes te maken.

Het is bij momenten heel confronterend geweest om er resultaat uit te halen, maar ik ben er enorm door kunnen groeien en heb altijd een klankbord gehad dat me hielp om die belangrijke keuzes te maken. Ik heb als resultaat nu een volledig nieuwe richting en een heldere pitch, die ervoor zorgt dat ik naar de juiste klanten kan toestappen en zekerder in mijn schoenen sta.

Hoe ziet de toekomst eruit voor Market Over?

Op dit moment ben ik vooral op zoek naar stabiliteit. Op termijn wil ik evolueren naar een bedrijf met meerdere medewerkers, maar vandaag wil ik vooral de nieuwe focus stap voor stap uitbouwen. Ik wil dus in de eerste plaats een stabiele basis creëren om daarna verder uit te breiden.

Hoe heb je de samenwerking ervaren?

Zoals ik daarnet zei: het was niet altijd de goednieuwsshow. Ik werd bij momenten zeer zwaar geconfronteerd met situaties waar ik effectief mee geconfronteerd moest worden. Dat is positief, al is dat op dat moment niet aangenaam. Je krijgt echt een spiegel voorgehouden, maar net daardoor begin je effectief groeistappen te zetten, waarbij je steeds kan rekenen op de backbone van Wodan & Co die je begeleidt en als meedenkend klankbord fungeert. Ik merk soms bij business coaching dat het vrij summier of algemeen blijft, maar Wodan & Co denkt steeds vanuit een zekere ervaring en kennis met je mee. Er wordt meer in de diepte nagedacht en dat zorgt ervoor dat de aangereikte oplossingen ook volledig bij jou en je bedrijf passen.

 

Ik werd bij momenten zeer zwaar geconfronteerd met situaties waar ik effectief mee geconfronteerd moest worden. Dat is positief, al is dat op dat moment niet aangenaam. Je krijgt echt een spiegel voorgehouden, maar net daardoor begin je effectief groeistappen te zetten.

En dan nog een uitsmijter: wat is voor jou de essentie van ondernemerschap?

Voor mij is de essentie van ondernemerschap impact. Impact op je omgeving, op jezelf, je klanten,… Ik denk dat ondernemerschap een enorm leerrijke manier is om op persoonlijk niveau te groeien. Het is confronterend, maar ook fijn en avontuurlijk om jezelf beter te leren kennen. Je merkt ook dat de mensen rondom je daarin meegaan en dat je ook op hen impact kan hebben, net als op de klanten die je verderhelpt.

In die zin leunt dat heel erg aan bij jullie visie, waar het toch ook draait om overtuigend ondernemerschap. Ik denk dat als je alle ondernemers gaat samenzetten, ze heel veel kunnen bereiken, waardoor de wereld hopelijk op een bepaald moment een betere plek wordt.

Bedankt Anke voor je vertrouwen, om als eerste klant voor de camera te kruipen en je verhaal te doen en om ons te begeleiden rond onze social media en marketinguitdagingen!