Onze klant: Mieke van Herck Architects

In deze blogreeks bespreken we enkele van onze klanten en vertellen we wat meer over de samenwerking. We gaan in op het verhaal van de klant, maar bekijken het project ook vanuit het perspectief van onze eigen consultant.
Deze week: Mieke van Herck Architects 

Mieke van Herck Architects is een multidisciplinair architectenkantoor dat afgewerkte woningen op high end niveau creëert. Een gemotiveerd vijftienkoppig team verzorgt all-in-one luxueuze bouwconcepten, met een oog voor stijl en een focus op warm en gezellig wonen. Wij zaten even samen met Mieke Van Herck zelf, over haar passie, haar reis als ondernemer en haar traject bij Wodan & Co.

Jullie bieden uitsluitend luxeconcepten aan. Hoe komt dat?

Mieke van Herck: Die keuze is deels voortgevloeid uit mijn grote passie voor interieur. Op een bepaald punt ben ik woningen beginnen te bouwen, maar ik haalde er weinig voldoening uit. Het voelde voor mij aan als een half afgewerkt product. Ik ben dan mijn opleiding als architect beginnen combineren met mijn passie voor mode en interieur, een interessante uitdaging.

Ik zou graag voor iedereen willen bouwen, maar het concept dat wij aanbieden is nu eenmaal niet voor iedereen haalbaar. Bouwen is heel duur geworden, en als je een woning van a tot z wilt afwerken moet je al over een aardig budget beschikken. Door samen te werken met mensen die zulke budgetten kunnen aanspreken, kunnen we bijvoorbeeld ook met betere materialen werken. Dat verhaal bleek succesvol te zijn en het concept heeft er ook voor gezorgd dat we als bedrijf een grote groei hebben kunnen verwezenlijken; daarom werken we nu uitsluitend in dat high end segment.

Hoelang bestaat Mieke Van Herck Architects al?

Mieke: Ik ben 21 jaar geleden begonnen als architect. Eerst als stagiair, daarna bij een bouwbedrijf, waar ik de goesting kreeg om in de villabouw aan de slag te gaan. Met mondjesmaat begon ik eigen projecten aan te nemen, en na een tiental jaar ben ik een bvba opgestart om ons totaalconcept aan te bieden. Sinds dit jaar werken we onder de naam BV Mieke van Herck Architects, met een team van 15 personen. Zeker de afgelopen jaren hebben we flink kunnen groeien en dit jaar heb ik – in samenspraak met Wodan & Co – die groei ook in goede banen kunnen leiden.

Zijn er buiten die groei nog specifieke mijlpalen in de geschiedenis van je bedrijf?

Mieke: Dit jaar was voor ons een mijlpaal, zeker als je naar het coronaverhaal kijkt. Ik ben een bang iemand, dus in het begin van de coronacrisis wilde ik mijn team warm houden en hun laten blijven werken. We kregen enorm veel aanvragen en begonnen alles uit te tekenen, maar dit jaar kwam natuurlijk het besef dat al die huizen ook nog gebouwd moesten worden. Even slikken. Maar dat is uiteindelijk toch wel een mijlpaal geweest: het organiseren van deze overload aan werk doorheen de groei en herstructurering. Maar we zijn goed bezig; ik heb het geluk gehad dat ik de juiste mensen heb kunnen vinden en engageren, werknemers die direct mee op de kar zijn gesprongen en nu met volle enthousiasme werken.

Je hebt dan weinig last ondervonden van corona?

Mieke: We hebben heel goed kunnen verder werken en voor ons is het – aan de cijfers te zien – positief geweest. Het is wat moeilijk om te zeggen, maar wij hebben er wel vruchten van kunnen plukken. Mensen zijn echt op zoek naar gezelligheid, en bij velen lag er het afgelopen jaar meer prioriteit op het investeren in hun eigen huis.

Sinds een paar jaar zijn jullie klant bij Wodan & Co. Hoe zijn jullie bij ons beland?

Mieke: Via Stijn Caels van Solid Talent. Stijn is een goede vriend van ons en hij merkte dat we wat groeipijnen doormaakten. Hij heeft ons dan doorverwezen naar Wouter, en dat klikte meteen. Ik dacht ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, en ik wilde het wel eens een kans geven. Ik heb er in ieder geval heel wat inzichten aan overgehouden.

Wat voor een traject heb je gevolgd bij Wodan & Co?

Mieke: We hebben een intensief traject gevolgd, vooral rond planning, waarin we vragen wilden beantwoorden als ‘Wat ligt er (teveel) op de plank?’, ‘Hoe kunnen we dat op een efficiënte manier bijsturen?’, en concreter ‘Hoeveel extra mensen hebben we nodig?’. We zijn intensief ingegaan op het welzijn van de werknemers en hebben gekeken naar de noden per werknemer en per team. We hebben de structuur van het bedrijf bekeken en een nieuwe onderverdeling geïntroduceerd, met teams en teamleaders. Dat maakte het voor mij gemakkelijker om het overzicht te bewaren. Alles werd ook gestaafd aan de hand van cijfers en als we de grafieken bekijken van de afgelopen tijd, zien we dat die puzzel ook klopt.

Wouter Danckaert: Ik denk dat Mieke haar bedrijf een goed voorbeeld is van een bedrijf dat ‘slachtoffer’ dreigde te worden van hun eigen succes. Door een combinatie van een uitgepuurde stijl – luxewoningen bouwen met warmte, authenticiteit en een eigen ziel, kwam er een gigantische boost aan aanvragen. Door deze vaart kreeg het team nauwelijks de kans om mee te evolueren, zowel qua samenstelling als qua organisatie. Het doel van ons traject was dan ook om wat rust te brengen in het team en een duidelijke structuur neer te zetten. Dat deden we in drie trajecten: eerst maakten we een concreet plan op in ons design traject, daarna gingen we intensief aan de slag met aan de ene kant een coachingtraject met Mieke en aan de andere kant een optimalisatie van de teamstructuur en hun organisatie. Concreet denk ik dan aan aanwerven, verantwoordelijkheden afbakenen, meetingstructuren opstellen, enzovoort. In ongeveer zes maanden stond de organisatie helemaal op punt en was er weer rust en helderheid in het team.

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit?

Mieke: Dat zal de tijd uitwijzen. Het is niet mijn bedoeling om hier met 50 mensen te zitten, ik wil het familiale aspect van ons bedrijf steeds behouden. De initiële insteek van het traject was om te groeien door te krimpen, en dat zit heel goed momenteel.

 

Bedankt Mieke, voor het interview en voor het vertrouwen om ons mee te laten sleutelen aan je bedrijf in een periode die voor veel bedrijven onzekerheid met zich meebracht. Mieke van Herck Architects gaat met zijn ijzersterk team ongetwijfeld nog veel mooie jaren tegemoet!