Onze klant: PresentationPoint

In deze blogreeks bespreken we enkele van onze klanten en vertellen we wat meer over de samenwerking. We gaan in op het verhaal van de klant, maar bekijken het project ook vanuit het perspectief van onze eigen consultant.
Deze week: PresentationPoint. 

Kurt Dupont is al meer dan twintig jaar data- en communicatiespecialist en heeft met PresentationPoint een aantal tools ontwikkeld die door grote spelers wereldwijd worden gebruikt. Na de wereld te hebben veroverd, is zijn blik nu op België gericht. Wij spraken even met Kurt over PowerPoint, de kracht van real-time data en het traject van PresentationPoint bij Wodan & Co. 

Wat doe je allemaal precies met PresentationPoint? 

Kurt Dupont: Ik bied een viertal verschillende tools aan, maar om het kort samen te vatten: ik gebruik PowerPointpresentaties om zogenaamde ‘hot data’ zo snel mogelijk bij gebruikers te brengen. Overal zie je schermen vol informatie, menuborden bij de frituur of bij McDonald’s, maar ook enorm veel real-time informatie, zoals het weer, het nieuws, op de luchthaven,…  

Dat zijn natuurlijk de schermen die je in het openbaar kan zien, maar ook intern wordt er heel wat gedaan met PresentationPoint. Mijn grootste klanten zijn de fabrieken, die schermen gebruiken om te communiceren met hun arbeiders. Arbeiders die geen pc hebben, maar bijvoorbeeld aan de band staan, kunnen zo informatie te zien krijgen als veiligheidsinstructies, KPI’s of updates wanneer er een nieuwe lading aankomt. Stella Artois heeft elf afvullijnen, waar constant flesjes gevuld worden. Door op hun schermen het dagdoel te tonen en de actuele trend – of ze op schema zitten of toch nog te traag zijn – creëren ze een soort gamification, wat ervoor zorgt dat de arbeiders gemotiveerd worden en iets hebben om naartoe te werken.  

MUNICH, GERMANY – JUNE 22: 22nd BMW International Open – BMW Draw Party at BMW World on June 22, 2010 in Munich, Germany. (Photo by Thomas Niedermueller/Getty Images)

Wat veel mensen niet beseffen, is dat er heel wat creatieve en efficiënte manieren zijn om PowerPoint te gebruiken voor je werk. DataPoint, mijn oudste product, kan je bijvoorbeeld gebruiken om bij een wekelijkse meeting altijd de meest recente cijfers te zien te krijgen, zonder zelf iets te moeten updaten. Maar je kan ook een diavoorstelling permanent laten lopen met real-time data, zoals op de luchthaven.

Ook SignageTube ben je al eens tegenkomen. Hiervoor upload je een presentatie naar de cloud; deze wordt omgevormd naar een video, die je dan vanuit een centrale locatie naar schermen wereldwijd kan sturen. Op deze manier worden bijvoorbeeld de schermen in de McDonald’s filialen bestuurd: vanuit één centrale locatie, die per filiaal beslist welk scherm welke content afspeelt. Gewoon via een app, enorm makkelijk in gebruik nu bijna alle schermen smart tv’s zijn. “Netflix voor bedrijven”, eigenlijk. 

Hoe is het idee voor PresentationPoint ontstaan? 

Kurt: In 1992 begon ik te werken in Zaventem, waar ik meewerkte aan een nieuwe centrale database van de luchthaven. Ook toen al werden die grote schermen gebruikt om vluchtinformatie te tonen; het is door daarmee te werken dat ik de inspiratie heb gekregen om die functionaliteit naar het grote publiek te brengen. PowerPoint was de ideale tool daarvoor, dus ik ben zelf beginnen werken aan plug-ins om het programma uit te breiden. In 1998 ben ik dan met PresentationPoint begonnen. 

Heb je geen problemen ondervonden met Microsoft zelf, door een dienst op hun platform te creëren die ze zelf niet aanboden? 

Kurt: Allesbehalve; PowerPoint staat open voor eigen plug-ins en voor Microsoft is het helemaal geen probleem dat ik zulke niches opvul. Ik ben eens op bezoek gegaan bij de productmanager van PowerPoint – ik hoopte dat ik daar vijftien minuten mijn zegje mocht doen, uiteindelijk praatten we anderhalf uur – en hij gaf zelf ook aan dat wat ik doe een te kleine niche is voor hen om zelf mee bezig te zijn. Ze zien het nut er natuurlijk wel van in, maar hebben het zelf al druk genoeg. Een win-win situatie.  

Op je website prijken heel wat grote Amerikaanse namen. Hoe komt het dat je daar zo populair bent? 

Kurt: Van in het begin werd ik al door klanten uit de States gecontacteerd. Ik begon namelijk met een website, niet met een lokaal bedrijf. Het was mijn doel om met de website een globaal bereik te hebben, en dat is ook gelukt. In het begin probeerde ik dat nog met Google Adwords, maar na een investering van bijna 140.000 euro met nauwelijks return, ben ik daar maar mee gestopt. Intussen ben ik wel al 10 jaar lang elke week een blogartikel aan het publiceren. Daar zit heel wat evergreen content bij, die na al die tijd nog steeds lezers binnentrekt. Door er continu mee bezig te zijn, groeide het bereik van mijn website op een heel organische manier. Enkele grote klanten, zoals SpaceX, de Amerikaanse Navy, IBM,… zijn zelf op PresentationPoint uitgekomen en hebben mij gecontacteerd – mezelf verkopen was niet meer nodig. 

Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in de evolutie van je bedrijf? 

Kurt: De grootste mijlpaal was in 2003, toen ik Datapoint als afgewerkt product uitbracht. Met het platform kan iedereen – fabrieken, corporate kantoren, veilingshuizen als Sotheby’s,… – realtime data aan hun presentaties toevoegen. Denk maar aan de luchthavens, waar overal op schermen vluchtinformatie op elk moment geüpdatet moet worden. In een kritische omgeving als Sotheby’s verversen de presentaties elke 10 ms; zo kun je bliksemsnel het huidige bod volgen, live omgezet naar ettelijke valuta’s.  

Daarnaast is elk jaar sindsdien al een soort mijlpaal geweest. PresentationPoint is alsmaar blijven groeien en er zijn op die tijd heel wat interessante klanten bij mij komen aankloppen.  

Head of Sotheby’s international jewelery division, David Bennett (C) holds the hammer during a “Magnificent Jewels and Noble Jewels” sales at the auction house on November 11, 2015 in Geneva. All eyes will turn to Sotheby’s when its prized lot, dubbed “Blue Moon” with an estimated sale price between USD 35-55 million (about 32 597 560 to 51 224 737 euros) that will aim to shatter the record for a stone sold at an auction. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Hoe ben je bij Wodan & Co terechtgekomen? 

Kurt: Via BNI Leuven Artois. Ik werd uitgenodigd om eens op bezoek te komen op het chapter en ontmoette daar Wouter. We planden al snel een 1-op-1 gesprek in en daar kwam naar boven dat Wodan & Co een goede fit is voor wat ik nodig had. 

Wouter: Ik leerde Kurt kennen als een zeer gedreven ondernemer met een groot technisch vernuft en een duidelijke productvisie, maar in het gesprek werd eigenlijk al snel duidelijk dat hij minder kaas had gegeten van bedrijfsstrategie en commerciële aanpak. Daar konden we met Wodan & Co een duidelijke meerwaarde voor hem betekenen. Er werd al snel een akkoord gesloten om met elkaar aan de slag te gaan, even later startten we een designtraject op. 

Wat voor een traject heb je bij ons gevolgd?  

Kurt: We hebben in een vijftal workshops gekeken naar de structuur van PresentationPoint en de mate waarin het aanbod toegespitst kan worden op bepaalde doelgroepen. Zeker rond pricing en het businessmodel an sich hebben we veel gewerkt, en natuurlijk waar we naartoe willen met PresentationPoint en hoe ik deze groei best organiseer. 

Wouter: In het designtraject hielden we PresentationPoint met een kritische blik tegen het licht. We bepaalden een helder doel, van waaruit we verschillende voorstellen lanceerden; het bestaande businessmodel was vanuit een productfocus opgebouwd, dat wilden we omvormen naar meer klantengerichte businessmodellen. Met de producten die Kurt in de loop der jaren heeft ontwikkeld, kunnen verscheidene doelgroepen met verschillende businessmodellen benaderd worden.

Heb je al resultaten ondervonden van de trajecten? 

Kurt: We hebben ons vooral toegespitst op de ontwerpfase; concrete resultaten zullen nog wel volgen, maar dan eerder wanneer we overgaan tot implementatie. 

Wouter: wij kijken er alvast naar uit om samen met Kurt de implementatie van het ambitieuze groeiplan in handen te nemen! 

Wat brengt de toekomst voor PresentationPoint? 

Kurt: De meeste bedrijven beginnen lokaal en breiden zo uit. Volgens die logica zou ik eerst in Limburg zijn begonnen, dan Vlaanderen, dan België…maar bij PresentationPoint was dat omgekeerd. Ik ben begonnen met mijn product via een website aan te bieden, en haalde al van in het begin veel buitenlandse – voornamelijk Amerikaanse – klanten binnen.  

Na meer dan twintig jaar werken als eenmanszaak heb ik eigenlijk nog steeds geen ‘bedrijf’ opgericht. Dat zou ik toch graag nog bereiken.

In die zin zou ik graag de omgekeerde reis afleggen; terug naar het lokale gaan en van hier uit een team opbouwen om PresentationPoint te doen groeien. Op dit moment hebben we ook een te breed aanbod, wat ervoor zorgt dat we veel nichemarkten minder goed bereiken, terwijl we ook voor hen veel kunnen betekenen. Ik zou dus graag van de bodem op een of meerdere bedrijven opstarten, elk toegespitst op het gebruiken van een bepaalde tool om in een bepaalde niche een bepaald probleem op te lossen.  

Door lokaal te beginnen zou ik ook consultancy kunnen toevoegen aan de producten die ik verkoop en zo meer een totaalpakket gaan aanbieden. Een shift van softwarelicenties verkopen naar projecten dus; ik heb intussen twintig jaar ervaring, die zou ik ook graag hands-on toepassen. En ook: na meer dan twintig jaar werken als eenmanszaak heb ik eigenlijk nog steeds geen ‘bedrijf’ opgericht. Dat zou ik toch graag nog bereiken. 

Hoe heb je de samenwerking ervaren? 

Heel professioneel, met professionele mensen die in de corporate omgeving hun sterren al verdiend hebben en gedreven zijn om van PresentationPoint een succes te maken voor de volgende fases. 

 Bedankt Kurt voor het interview en voor het vertrouwen om met PresentationPoint aan de slag te gaan!