Onze klant: Transparant Vermogensarchitecten

In deze blogreeks bespreken we enkele van onze klanten en vertellen we wat meer over de samenwerking. We gaan in op het verhaal van de klant, maar bekijken het project ook vanuit het perspectief van onze eigen consultant. 
Deze week: Transparant Vermogensarchitecten.

Transparant Vermogensarchitecten adviseert en begeleidt zelfstandigen en ondernemers bij de opbouw en bescherming van hun privévermogen. Het bedrijf combineert een aanbod in levensverzekeringen met kredietenservice, maar fungeert daarnaast ook als vermogensadviseur, met een eigen beleggingsfonds. Aan het hoofd staat Paul Crepain, een zelfstandige gepassioneerd door het verzekeringswezen, die sinds begin dit jaar vervoegd wordt door zijn dochter, Celeste. 

Hoe is het idee voor Transparant ontstaan?

Paul Crepain: Ik ben vanaf mijn eerste werkdag in 1986 in de verzekeringswereld getuimeld. Eerst verdiende ik vooral de kost als schade-expert, dan groeide dat naar een inspecteurspost bij een verzekeringsmaatschappij, en in 1993 maakte ik de omslag naar zelfstandig verzekeringsmakelaar. Dat deed ik tot 2010, toen ik – na zeventien jaar op de baan – in een mini-midlifecrisis besloot mijn aandelen te verkopen en me alleen nog bezig te houden met wat ik graag deed: beleggingen en fiscale producten voor ondernemers.

En dat ondernemende lag je?

Paul: Dat ondernemende heeft zeker altijd al in mijn bloed gezeten. Mijn ouders waren geen zelfstandigen, maar mijn broer en zus hebben allebei het ondernemerschap omarmd. Ikzelf heb altijd al veel ideeën gehad, maar dat ondernemende werd zeker de laatste tijd weer aangewakkerd.

Hoe ben je bij Wodan & Co terechtgekomen?

Paul: Ik kende Wouter van ons traject bij Wolves & Warriors in 2017. We spendeerden samen wat tijd in Spanje, maar hebben achteraf niet echt contact meer gehad. Een derde ondernemer in dat traject – Stijn Caels van Solid Talent – raadde me een paar maanden geleden aan om toch eens met Wouter te gaan praten. Ik wou wat externe knowhow in mijn bedrijf binnenhalen, zodat onze werking opgevolgd kon worden en in juiste banen kon worden geleid. Het klikte meteen weer tussen Wouter en mij, en de rest is geschiedenis.

Zou je dit dan ook gedaan hebben als je Wouter niet had gekend?

Dat is een goede vraag. Je wordt de laatste tijd bedolven onder talloze coaches die je op LinkedIn of vanuit je eigen netwerk opzoeken. Na een tijd zie je door het bos de bomen niet meer. Persoonlijke referenties zijn, zeker in de consultancy, enorm belangrijk. Een collega-ondernemer zal een grotere bereidheid tonen tot luisteren dan de zoveelste coach. Het moet ook klikken, wil je zo een traject doorlopen. Wouter kan dat beamen, hij weet meteen of een traject met een ondernemer haalbaar is of niet. Die klik, die voel je.

Wat voor een traject heeft Transparant bij Wodan & Co gevolgd?

Paul: In het begin werkte Wouter voornamelijk motiverend op mij in. Hij overtuigde me ervan dat wat ik op de markt wou zetten, ook echt zou aanslaan, en wees me op mijn eigen kunnen. “Je hebt het commerciële altijd al gekund”, zei hij, “waarom nu dan niet?” Stap voor stap hielp hij me om die passie weer te ontdekken. Daarnaast heeft ons traject bij Wodan & Co ervoor gezorgd dat ik niet meer alleen de verantwoordelijkheid draag voor Transparant Vermogensarchitecten. Mijn dochter Celeste gaf aan dat ze ook wel geïnteresseerd was in fiscaliteit en beleggingen, en Wouter is haar al snel bij het verhaal beginnen betrekken. Celeste moest maar één keer Wouter zijn uitleg horen om overtuigd te zijn. Sindsdien gaan we gemotiveerd samen aan de slag.

Shana Egaña Viteri: In dat eerste traject probeerde Wouter vooral een plan uit te tekenen om de ambitie van Paul wat in kaart te brengen. We stelden hem de vraag: “Wat wil Transparant de komende jaren betekenen?” 

Het tweede traject, dat vorige week is afgelopen, legde de focus meer op het operationele. In een zogenaamd leiderschapstraject gingen we werken op de leiderschapskwaliteiten van zowel Paul als Celeste. We wilden Celeste haar leiderschap laten ontspruiten, en dat van Paul meer zin geven. Waar hij soms het gevoel had dat hij bleef werken zonder uitzicht, kon hij door zijn dochter een nieuwe invulling geven aan Transparant Vermogensarchitecten.

We wilden ervoor zorgen dat Paul ademruimte kreeg en Celeste een grote groeispurt kon maken, om op korte termijn een soort tandem te vormen. Ook gingen we werken op de schaalbaarheid van het bedrijf, en wilden we het commercieel sterker in de markt zetten zonder Paul te overbelasten. De motor moet warmgedraaid worden zodat Celeste, wanneer ze ingewerkt is, meteen gas kan beginnen geven. Ze is op dit ogenblik nog heel wat cursussen aan het volgen, maar helpt daarnaast al in het bedrijf. Nu al weet ze van aanpakken; in de paar maanden dat ze een handje bijsteekt, heeft ze al enorm veel verwezenlijkt. Het is logisch dat je als papa je dochter wil beschermen, maar wij zijn er ook om duidelijk te maken dat dat niet meer nodig is. We willen hem rust in zijn hoofd bieden. Hij moet zich niet alleen geen zorgen maken om zijn onderneming, maar ook niet om zijn dochter. Ze doet dat goed én snel, en dat belooft enkel moois voor de toekomst van Transparant.

Paul: Shana houdt de druk ook zeker op de ketel, en volgt alles heel goed op. Celeste wordt alsmaar meer betrokken in de bedrijfswerking; dat begon met marketing en administratie, maar ondertussen krijgt ze ook al de technische kneepjes onder de knie. Ik merk ook dat de mensen van Wodan & Co betrokken zijn in het verhaal. Dat geeft me een goed gevoel als klant; ik ben niet zomaar een nummer of een dossier. Toen Shana met Celeste ergens op een obstakel botste, haalde ze meteen haar man erbij om beroep te doen op zijn ervaring en mening. Dat zie je bij andere trajecten niet. De consultants zijn betrokken, ze geven om ons, en dat menselijke aspect maakt écht het verschil.

Wat waren de resultaten van het traject? Hoe hebben jullie de samenwerking ervaren?

Paul: Hoewel je een belegging niet op één dag verkoopt, hebben we al heel wat subtiele verbeteringen opgemerkt. We zijn actiever online, en komen alsmaar meer in contact met potentiële klanten. Ik geef nu ook webinars, en zaken als documenten – die ik in jaren niet meer geüpdatet had – zijn eindelijk geoptimaliseerd. Ook de samenwerking tussen Celeste en mij wordt in vlotte banen geleid. Ik heb weer meer energie, en voel me overtuigd van hetgeen we aanbieden. Een tevreden klant dus!

Shana: We merken een tweede adem op bij Paul, en dat is prachtig om zien. De band tussen Celeste en Paul is enorm sterk, maar ook wij hebben een band met hen ontwikkeld. We zijn een beetje deel geworden van het verhaal, en het doet deugd om te zien hoe hun band alsmaar sterker wordt en afstraalt op het bedrijf!

We willen Paul en Celeste Crepain van Transparant Vermogensarchitecten graag bedanken voor de vlotte samenwerking en mooie ervaring. We wensen Celeste een prachtige groeispurt toe, en zijn ervan overtuigd dat de toekomst van Transparant er rooskleurig uitziet!