In deze blogreeks bespreken we enkele van onze klanten en vertellen we wat meer over de samenwerking. We gaan in op het verhaal van de klant, maar bekijken het project ook vanuit het perspectief van onze eigen consultant.
Deze week: Yuma Labs.

Yuma Labs is een Antwerpse start-up die circulaire zonnebrillen maakt uit gerecycleerde plastics. Wij praatten met Lenja Doms, een van de gezichten aan de top van het bedrijf, over het traject dat Yuma Labs bij Wodan & Co aflegde.
Speciaal aan Yuma Labs is het terugstuurmodel: elke versleten zonnebril kan teruggebracht worden naar de verdeler, waar de bril weer in de cyclus wordt opgenomen en als een nieuwe zonnebril herboren wordt. Yuma Labs ontwikkelt voornamelijk collecties voor grote modemerken zodat zij die in het kader van hun collecties kunnen verkopen in hun eigen winkels.
Voornamelijk B2B dus. Was dat een bewuste keuze?
Lenja Doms: Zeker wel. We zijn gestart als B2C-bedrijf en realiseerden al snel dat het enorm moeilijk is om als B2C lifestyle-/fashionmerk te groeien. Met het advertentiebudget dat je daar voor nodig hebt, zit je al op het niveau van merken als Zalando en die conversiegedreven marketing was niet aan ons besteed. We zijn zelf bezig met een duurzaam, circulair verhaal, dat krijg je niet in een paar luttele seconden aan een consument uitgelegd.

We hebben ook een product dat niet verzoenbaar is met e-commerce. Een consument wilt een zonnebril kunnen passen. Dan heb je fysieke winkels nodig, en dat retailverhaal was zo complex dat we er niet aan wilden beginnen. Dus we hadden fysieke winkels nodig, maar grote winkels hadden hun e-commerce en consumenten al; wij moesten gewoon nog nadenken over hoe we een mooi en duurzaam product kunnen maken binnen hun bedrijf.
Hoe is het idee voor Yuma Labs ontstaan?
Lenja: Het idee zelf is ergens in 2016 ontstaan, en eind 2017 zette Sebastiaan (de Neubourg) onze eerste kickstarter online. Begin 2018 is het eerste product dan uitgestuurd. Sebastiaan zelf heeft een heel technische achtergrond als consultant in circulaire economie. Hij kon als consultant veel mooie plannen maken, maar circulaire economie was – zeker toen nog – iets heel theoretisch. Hij had nood om een product te maken en circulaire economie concreet te maken. Daaruit is dan het idee ontstaan om uit gerecycleerde materialen een product te maken dat echt iconisch is. In principe zet je afval op mensen hun neus. het is een conversatiestarter richting circulaire economie en we leggen aan de consument ook uit welke rol zij hebben in het terugsturen en wat daar de added value van is.

Wat zijn de belangrijkste mijlpalen geweest in de evolutie van Yuma Labs?
Lenja: Toen ik aan boord kwam, betekende dit de samenloop van verschillende mijlpalen. Er kwam samen met mij een derde vennoot bij en onze productiemethode verschoof van 3D-printen naar injection molding. Dat betekende ook dat we van in-house productie overgingen naar een samenwerking met andere eyewear companies en ineens de switch naar een B2B-model maakten. Waar we bij 3D-printen ongeveer één zonnebril per 3 à 4 u konden afwerken, kunnen we dat met injection molding – ook spuitgieten genoemd – elke 3 à 4 minuten.
In de zomer van 2019 haalden we dan uiteindelijk onze eerste klant binnen: Cos, van de H&M groep. Meteen een grote klant en wat mij betreft onze grootste mijlpaal. Twee weken geleden hebben we ook onze twee eerste nieuwe medewerkers aangenomen. Het bedrijf groeit en andere mensen worden enthousiast van wat we aan het doen zijn en wat er groeit. Een hogere omzet zie je niet op dagelijkse basis, twee nieuwe collega’s op de werkvloer wel.
Hoe is Yuma Labs bij Wodan & Co terechtgekomen?
Lenja: Ik ken Wouter via een vorige opdracht. In onze overgang van B2C naar B2B heb ik ontdekt dat kunnen sparren met mensen heel waardevol is. Dat kon ik altijd heel goed bij Wouter en toen Wodan & Co geboren werd, stelde hij meteen voor om dat in een traject te gieten. We gingen al snel over tot een samenwerking.
Wat voor een traject heeft Yuma Labs bij Wodan & Co gevolgd?
Lenja: We hebben twee trajecten gevolgd. Het eerste traject was met Wouter alleen, toen Wodan & Co nog geen andere medewerkers had. In dat traject deden we op maandelijkse basis workshops en werkten we ons plan van aanpak richting verdere groei uit. We hadden ook nog geen personeel of grote groeiplannen toen – Wouter speelde gewoon klankbord en dacht samen met ons na over hoe Yuma Labs als bedrijf kon groeien.
In het tweede traject, een Leadership Advisory traject, hadden we een wekelijkse call en maandelijkse workshop met Shana en Lotte. Dat laatste traject heeft voor ons echt het verschil gemaakt, omdat je van in het begin zoveel duidelijke targets stelt waar je niet onderuit kan. Elke week vragen Shana en Lotte ‘En? Hoe wast?’, waardoor je echt gedwongen wordt om tastbare sprongen te maken. Als ondernemer zeg je altijd wel dat je strategisch gaat nadenken, maar het is zo verleidelijk om constant ín de onderneming te werken en niet eraan. De mogelijkheid krijgen om elke week of maand uit te zoomen en af te toetsen, leidde tot het zetten van grote stappen.
Als ondernemer is het zo verleidelijk om constant ín de onderneming te werken en niet eraan.
Shana Egaña Viteri: Toen ik bij het begin van het tweede traject inpikte, lag het plan er en was het naar ons gevoel een kwestie van actie ondernemen. In zo’n traject kunnen we elke week inzoomen op wat er is gebeurd en nog moet gebeuren. De afgelopen maanden hebben we alles met Lenja en Sebastiaan besproken in functie van het uitgewerkte plan: de aanwervingen, hun commerciële acties, de structuur en rapportageflows van hun business,… Ze hebben heel veel kennis in hun zitten, en de grootste uitdaging bij het laten groeien van een team is het verdelen van die kennis op een zo duurzaam mogelijke maar wel snelle manier.
Hebben jullie al resultaten ondervonden van de trajecten?
Lenja: Moest je mij een jaar geleden hebben gezegd dat we hier nu staan had ik dat waarschijnlijk niet geloofd. Twee nieuwe medewerkers met de derde onderweg, een stevige groei dus. We hebben ook stappen gezet op het vlak van interne professionalisering en een bredere blik gekregen op onze onderneming. We weten dat we nu de focus moeten leggen op het opzetten van ons businessmodel zoals het er vandaag staat en dat we daar een geoliede machine van moeten maken.
Shana: De calls zorgen er ook voor dat Lenja en Sebastiaan per topic op wekelijkse basis stil staan bij wat er allemaal is gebeurd. Hoewel je niet altijd meteen resultaten ziet, biedt die wekelijkse opsomming wel een blik op hun vooruitgang. Het is natuurlijk eigen aan het start-upgegeven dat bepaalde zaken nooit zo snel gaan als je in het begin hoopt, maar als ik nu terugkijk naar het algemene parcours, zie ik wel dat er een stevige groei in zit. Is alles nu al gevallen? Misschien nog niet. Maar het feit dat ze twee nieuwe mensen hebben aangeworven, geeft aan dat het voor Lenja en Sebastiaan te veel werk begint te worden; dat is voor mij hét teken van de juiste groei.
Hoe hebben jullie de samenwerking ervaren?
Lenja: Na twee trajecten doorlopen te hebben, voelt de samenwerking met Wodan & Co heel vertrouwd. Als we aan jullie iets vragen, dan komt dat in orde. Zowel Shana als Wouter zijn heel goed in het opvolgen van beloften en plannen en het behouden van structuur in wat we bespreken. Als ze zeiden ‘dat gaat gebeuren op die dag’, dan gebeurde dat ook effectief zo. Als ze zeiden ‘ik ga je bellen op dat uur’, dan deden ze dat.
Verder is het ook van onschatbare waarde om op lange termijn met iemand te kunnen samenwerken. Als je elke zes maand een adviesmoment met een persoon hebt, is het moeilijk om in de diepte over uitdagingen te spreken. Nu hebben we gezien dat die regelmatige calls – zeker op wekelijkse basis – een heel goed klankpunt bieden tussen mij en mijn medevennoot. Shana en Lotte zorgen voor de goede vragen en opvolging en wij zorgen ervoor dat we in de diepte kunnen overleggen en elkaar meer accountable houden. Ten slotte een iets softere insteek: ik voelde steeds ook gewoon dat Wodan & Co mee supportert voor wat wij doen, en dat is heel fijn om te zien. Dat geeft me echt voldoening en motivatie om verder van Yuma Labs een succesverhaal te maken.
Ik voelde steeds ook gewoon dat Wodan & Co mee supportert voor wat wij doen, en dat is heel fijn om te zien. Dat geeft me echt voldoening en motivatie om verder van Yuma Labs een succesverhaal te maken
Shana: Lenja en Sebastiaan zijn heel ambitieuze mensen en een sterk team, wat ik enorm bewonder. Ik kijk altijd echt uit naar ons wekelijks gesprek iedere donderdagochtend en mijn hele donderdag is meteen goed. Lenja is een sneltrein – zo energiek – en Sebastiaan zit daar altijd met een enorme smile. Ze blijven gewoon gáán. Het start-upleven is niet altijd rozegeur en maneschijn. Er waren voor hen ook struikelblokken, maar ze zaten er wel, elke keer opnieuw. Dat motiveerde mij ook om daar dan extra in te durven pushen. Ik moet bij hen nooit schrik hebben dat ik te veel vraag, integendeel. Een hele fijne samenwerking dus.
We willen graag Lenja bedanken voor het mooie interview en Yuma Labs voor het vertrouwen om niet één maar twee trajecten lang het beste van onszelf te mogen geven om Yuma Labs sterker in de markt te zetten. We zijn benieuwd naar wat de toekomst voor hen brengt!