Opinie: Summer sales, komkommertijd of juist niet?

Het weer verandert, de dagen worden langer en net als elke zomer last de gemiddelde ondernemer een pauze in om er op uit te trekken en zich af te sluiten van de zakenwereld. Traditioneel wordt deze periode dan ook beschouwd als komkommertijd voor sales; Je kan toch geen deal sluiten met een klant die er niet is en zelfs na zijn vakantie zal die liever wat orde op zaken stellen in zijn eigen onderneming dan te gaan jagen naar nieuwe opportuniteiten. Toch?

Niets is minder waar, vinden Shana en Dimi. De zomer is een ideale gelegenheid om te connecteren in disconnectie en van het moment gebruik te maken om buiten de muren van je kantoor op creatieve manieren nieuwe deals te sluiten. Maar evenzeer biedt de zomer de kans om een sterkere band op te bouwen met je bestaande klanten en hen te betrekken in je leven buiten de werkvloer.

Het zomerverlof is vaak een moment van (zelf)reflectie voor een ondernemer, die zich letterlijk en figuurlijk loskoppelt van de onderneming waar hij anders 24/7 mee bezig is. Een uitgelezen moment dus ook om na te denken over die paar projecten die steeds op de lange baan geschoven worden. Daarom kan het een goed idee zijn om tijdens de zomermaanden aan prospectie te doen. Dat betekent niet dat je de deal per se moet closen in de zomer, wel dat je top of mind moet geraken en blijven. Moet je potentiële klant eerst overleggen met anderen? Geen probleem, dat kan gerust opgenomen worden na de zomer. Belangrijk is dat je jezelf al kenbaar hebt gemaakt.

Plan rónd het verlof

Ook belangrijk is dat je rond verlofweken plant, zowel die van anderen als die van jezelf. Een mail niet uitsturen omdat je zelf op vakantie vertrekt, is geen excuus – voor belangrijke deals is het een kleine moeite om je mailbox in de gaten te houden. Hoe langer je het laat liggen om een potentiële klant te contacteren, hoe groter de kans dat je begin september onder een stortvloed van mails en aanvragen in zijn mailbox belandt. Wacht niet met een contactaanvraag, maar geef proactief al een aantal data mee waar de andere uit kan kiezen. Omdat de werkschema’s in de zomer doorgaans wat rustiger zijn, creëer je zo ook ademruimte en ongedwongenheid, wat een eerste afspraak al een pak aangenamer maakt.

Het is bijvoorbeeld een goed idee om bij een potentiële klant te pitchen vlak voordat die op vakantie vertrekt. Anders moet er misschien geschoven worden in de agenda’s om naar jouw pitch te luisteren, maar nu niet; met een deugddoende vakantie in het vooruitzicht is de kans groter dat je pitch blijft hangen bij die potentiële klant en hij er aan het zwembad eens over zal nadenken. Want op vakantie zetten veel bedrijfsleiders wel hun laptop uit, maar niet hun hoofd. Pitchen kort voor het verlof is dus heel efficiënt; je plant een zaadje dat je na terugkomst met wat geluk vlot kan oogsten.

Buiten de muren

Wil je graag business doen met een groot bedrijf? Dan is de zomer zeker het juiste moment. Eens gaan lunchen, iets gaan drinken of een tripje maken naar de golfclub gaat door het doorgaans rustige zomerritme veel gemakkelijker. Al snel zul je merken dat het helpt om jezelf en je klanten aan de werkvloer te onttrekken. Wees niet bang om een – bestaande of potentiële – klant uit te nodigen om samen dingen te gaan doen. Of dat nu op een (luxe) boottocht of een terras is, op een mooie wandeling of een sportieve uitdaging; mensen tonen hun ware aard sneller buiten de werkvloer.

Je zult meteen ook merken dat in zo’n zomerse setting heel wat andere gespreksonderwerpen aan bod komen. Small talk verschuift van KPI’s en groeiplannen naar het mooie weer en verre bestemmingen. In deze ongedwongen sfeer voelen mensen zich meer op hun gemak, wat er dan weer voor zorgt dat je makkelijker een band met elkaar kan opbouwen. Persoonlijke connectie maakt het gemakkelijker om te blijven hangen lang nadat de zomer voorbij is, zeker wanneer je al dan niet potentiële klanten een plezier kunt doen met een leuke of spannende activiteit. Maak je geen illusies: de periode van terrasjes, barbecues, strandvakanties en goed weer is een ideaal moment om op een subtiele manier aan zaken te doen.

Persoonlijk en informeel

Als er één ding is wat je uit dit artikel moet onthouden, is het dat een persoonlijke klik het zoveel gemakkelijker maakt om aan business te doen. Zeker voor de jongere generatie ondernemers komt business vaak op de eerste plaats te staan, maar ondernemers van de oude stempel weten beter. Elke ondernemer verlangt naar een moment om te ontsnappen aan de ratrace, en een vakantie- of zomerperiode biedt hiertoe de perfecte gelegenheid.

Gebruik de vele aanknopingspunten in de zomer om je relatie met je klanten een boost te geven. Doorheen het jaar kan het soms maanden duren eer je op hetzelfde niveau geraakt bij je klant als op enkele gezellige zomeravonden. Mensen praten graag over hun zomer, hun kinderen die op kamp gaan, hun festivalplanning of droombestemmingen. Na uren te praten over zulke faits divers kun je dan een mooie deal binnenhalen, niet per se na een lange bedrijfspresentatie maar tussen de soep en de patatten.

Of je nu je relatie met een bestaande klant wilt onderhouden of een nieuwe klepper wilt binnenhalen: de zomer biedt het ideale moment om het nuttige aan het aangename te koppelen. Zorg je voor een leuke ervaring, dan volgen de resultaten al snel. Wie zei er weer iets van komkommertijd?