Tips: Beginnen aan Sales

Je kunt het prachtigste product of de meest behulpzame, efficiënte dienst ontwikkeld hebben, zolang je het niet aan de man brengt, levert het niet op. Het zoeken van nieuwe klanten en opbouwen van zakelijke relaties gaat niet altijd vanzelf. Daarom is het belangrijk dat je steeds je doel in zicht houdt, en op verschillende plaatsen gaat zoeken naar potentiële klanten. Hieronder vind je enkele tips terug om dit makkelijker te laten verlopen. 

Activeer je eigen netwerk 

Afhankelijk van de sector waar je in actief bent, biedt je eigen netwerk vaak een vruchtbare grond om je werking op uit te bouwen. Veel contacten zullen in gelijkaardige sectoren zitten, of je tenminste verder kunnen helpen in je zoektocht naar nieuwe klanten. Durf krachtige verzoeken te doen aan je netwerk om je in contact te brengen met de personen die je wil gaan bereiken. Als je al specifieke prospecten in gedachten had, is dit vaak de beste manier om ze te leren kennen. Persoonlijke aanbevelingen hebben altijd een eerder gemoedelijke, vertrouwelijke sfeer. Verpak dit echter niet als een sales-gesprek; een prospect meteen overladen met opties en aanbiedingen, prijszettingen en plannen, dat werkt niet. Vertel wat meer over jezelf en doe je verhaal in een stevige babbel, maar ga niets opdringen. Als de ‘klik’ er is, zullen de goede resultaten vanzelf volgen. 

Wees duidelijk in je reach-outs 

Goede afspraken maken goede vrienden, en in de zakenwereld is dat niet minder waar. Zorg dat alle afspraken die je maakt helder zijn, en wees zelf steeds op tijd en voorbereid. Trek dit ook door naar de eventuele verdere samenwerking: als de verwachtingen helder zijn en je deze zelf nauwgezet opvolgt, creëert dit meteen een gevoel van vertrouwen bij de klant. 

Een kleine tip: Als je met een potentiële klant wilt afspreken, geef je best proactief enkele data mee. Zo kan het prospect er langs zijn kant weer snel op reageren, waardoor je al vlug een datum kunt vastpinnen. 

Denk, maar doé ook 

Ik heb dit bij mezelf ook al gemerktelk interessant contact hou je bij, tot je met ellenlange lijsten zit vol mogelijke prospecten die ooit eens gecontacteerd zouden moeten worden… Zulke prospectielijsten zijn handig, maar worden liefst zo snel mogelijk in de praktijk omgezet. Om resultaten te bereiken, zul je actie moeten ondernemen. Altijd. Het kan geen kwaad om dit even te laten liggen – er zijn nu eenmaal vaak dringendere zaken te regelen – maar probeer hier elke week een moment voor vrij te maken. Zo blijf je on top, en kun je met wat geluk je pijplijn continu blijven aanvullen. 

Wil je meer concrete tips om aan je business te werken? Volg Wodan & Co op Youtube voor een wekelijkse tip rond ondernemerschap met Wodans Dag of bestel ‘Overtuigend ondernemen met het Convincing Company Compass’, een werkboek met talloze tips, voorbeelden en modellen om je bedrijfswerking op punt te stellen.