Het is gemakkelijk om, wanneer je ziet dat je verkoopcijfers lager liggen dan gehoopt, alles op alles te zetten om zoveel mogelijk nieuwe klanten aan te werven en zo snel mogelijk op volle toeren te draaien. In veel gevallen stel je het probleem hier echter enkel mee uit. Een stroef lopende administratie, een te grote focus op marketing of een gebrek aan degelijke structuur binnen je team kan er allemaal voor zorgen dat je binnen de kortste keren weer tegen hetzelfde probleem zit op te boksen. Probeer daarom – bottom up – ervoor te zorgen dat je bedrijfswerking zo efficiënt en systematisch mogelijk verloopt; de rest volgt later wel.
Groeien door te krimpen
Met een hele hoop klanten ben je niets, als je niet de juiste structuur hebt om ze op te vangen en te begeleiden. Je loopt dan ook het risico dat je niet zoveel waarde kan bieden als beloofd, en de klant teleurgesteld achterblijft. Probeer je daarom te richten op een kleiner aantal klanten, maar wel bétere klanten. Het gaat dan om klanten die hogere omzetten draaien, hogere marges met zich meebrengen of simpelweg aangenaam zijn om mee te werken. Misschien overstelpen ze je niet met talloze vragen, of bieden ze zelf aan om je eens aan hun netwerk voor te stellen. Deze klanten bieden veel waarde aan je bedrijf, en staan jou ook toe om veel waarde aan hen te bieden. Maar dat gaat natuurlijk niet als je bedrijfsstructuur hier niet op voorzien is.
Systematiseer!
Een systematische werking vergemakkelijkt jouw leven én verhoogt de gezondheid van je bedrijf. Door je werking niet te breed te trekken – je moet natuurlijk steeds voldoende diepgang kunnen bieden – blijft je werkstroom overzichtelijk, wat het dan weer makkelijker maakt om deze te optimaliseren. Vaste routines en processen in je dagelijkse werking integreren vereist eerst misschien wat gepuzzel, maar maakt je workload op lange termijn een pak draaglijker. Automatiseer waar mogelijk, maar blijf het persoonlijke element steeds bewaren, zeker in het contact met je klanten.
Leg de juiste focus
‘Ik haal de verwachte omzetcijfers niet, dus ik moet meer gaan verkopen.’ Op het eerste zicht een logisch statement, maar eigenlijk een valkuil. Door je eigen systeem op punt te stellen, zul je beter in staat zijn om nieuwe klanten op te pikken en tevreden te stellen. Net zo bij marketing: veel bedrijfsleiders zetten volop in op marketing – een heel belangrijk luik van lead generation en sales – maar zouden beter eerst administratief en operationeel alles op orde zetten. Want klanten binnenhalen om er dan een matige indruk op te maken, gaat je op lange termijn ook niet vooruithelpen.
Marginal gains
Ga niet meteen voor grote veranderingen, maar bouw je succes beetje bij beetje op. Kleine verbeteringen voegen op het eerste zicht weinig toe, maar stapelen zich na een tijdje op tot echte gamechangers. Ik gebruik hiervoor de term marginal gains, die ik voor het eerst ontdekte in de wereld van het wielrennen.
Ongeveer een decennium geleden begon wielerteam Sky met het toepassen van deze zogenaamde marginal gains; op basis van wetenschappelijk onderzoek probeerden ze minimale – marginale – winsten te boeken op het vlak van kledij, trainingsschema’s, voeding en talloze andere categorieën waarin de kleinste details een invloed kunnen hebben op hun resultaten. Pas je deze tactiek toe op je bedrijfswerking, dan zul je al snel merken dat dit niet overdreven is. Kleine verbeteringen aan je workflow, communicatie, planning of prioriteiten zijn afzonderlijk nauwelijks merkbaar, maar als je overal kleine winsten maakt, zal vooruitgang snel volgen.
Wil je meer concrete tips om aan je business te werken? Volg Wodan & Co op Youtube voor een wekelijkse tip rond ondernemerschap met Wodans Dag of bestel ‘Overtuigend ondernemen met het Convincing Company Compass’, een werkboek met talloze tips, voorbeelden en modellen om je bedrijfswerking op punt te stellen.