Beginnende ondernemers hebben vaak beperkte ervaring in het leiden van een team. Zeker voor start-ups is het niet altijd evident om de sprong te maken van een eenmanszaak naar een team. Veel zaakvoerders ondervinden moeilijkheden omdat ze nog onvoldoende durven loslaten en alles in eigen handen willen nemen. Wat je zelf doet, doe je soms inderdaad sneller en beter, maar een team kan ervoor zorgen dat je niet bedolven wordt onder administratieve taken en dagdagelijkse bezigheden. Enkele tips om een efficiënte teamdynamiek te creëren:
Wees aanwezig
Zorg ervoor dat je in alles wat je doet mentaal aanwezig bent en je volledige aandacht geeft. Wees niet de persoon die bij een teammeeting meer bezig is met mails beantwoorden dan met wat er in je team afspeelt. Luister naar wat er bij iedereen speelt, hoe ieders week eruitziet, en ga actief op zoek naar manieren om elkaars werk te vergemakkelijken. Verlies jezelf hier natuurlijk niet in de details: het is niet jouw taak om alles op te lossen, maar het is belangrijk dat je je bewust bent van wat er waar precies speelt.
Het is niet jouw taak om alles op te lossen.
Die aanwezigheid kan ook verdere conflicten voorkomen. Het is onvermijdelijk dat er hier en daar al eens wat misloopt, maar klagen en vingerwijzen helpt hier niemand vooruit. Neem je eigen verantwoordelijkheid door bijvoorbeeld op je wekelijkse teammeeting bepaalde knelpunten te bespreken en te anticiperen op wat er fout kan lopen.
Creëer betrokkenheid
Sharing is caring, en ook in teamverband zit er veel waarheid in die boodschap. Durf verantwoordelijkheid te delen met teamleden en bouw een bedrijfscultuur uit waarin samenwerking gestimuleerd wordt. Door het creëren van een veilige ruimte, waarin zowel nieuwe ideeën als frustraties aangekaart mogen worden, vermijd je misverstanden en onduidelijkheden. De meeste fouten die in een team worden gemaakt, zijn te wijten aan miscommunicatie, een gebrek aan helderheid of een gesloten werkomgeving.
Transparantie is dus een van de sleutelwoorden in het uitbouwen van een efficiënt, maar ook positief ingesteld team. Als jouw doelen – en die van je bedrijf – helder zijn, gaat het ook gemakkelijker zijn voor medewerkers om deze doelen voor ogen te houden en ze samen te willen realiseren.
Het betrekken van je team heeft ook een meer praktische invulling. Veel ondernemers zijn geneigd om de belangrijke klanten voor zich te houden, vaak uit angst voor een foute afloop, maar hierdoor kan je team zich natuurlijk ook niet ontwikkelen. Neem je team mee in zowel jouw verhaal als dat van je klanten, en je zult merken dat het ook voor jou aangenamer werken is.
Toon respect
Respect op de werkvloer moet langs alle richtingen komen. Zeker in een kleiner bedrijf, waarin het team vaak uit slechts een handvol werknemers bestaat, vormt respect de basis voor een vlotte samenwerking.
Als er een afspraak gemaakt wordt, is het belangrijk dat iedereen die nakomt. Laat je meetings stipt verlopen, probeer structurele wijzigingen zo vlot mogelijk uit te voeren en hou steeds een vinger aan de pols om in te kunnen spelen op interne strubbelingen of onduidelijkheden. Hoewel dit als een vanzelfsprekende tip klinkt, gaat opvallend veel efficiëntie in kleine bedrijven verloren aan stroeve communicatie en onnodige onenigheden.
Deze tips zijn maar een kleine greep uit de mogelijke adviezen en strategieën rond werken in team. Teamwork makes the dream work, en het succesvol navigeren van zo’n samenwerking kan het verschil maken tussen een klein team dat naar adem hapt en een bedrijf dat vlot kan blijven groeien zonder tijd en geld te verliezen aan overbodige inefficiëntie.
Wil je meer concrete tips om aan je business te werken? Volg Wodan & Co op Youtube voor een wekelijkse tip rond ondernemerschap met Wodans Dag of bestel ‘Overtuigend ondernemen met het Convincing Company Compass’, een werkboek met talloze tips, voorbeelden en modellen om je bedrijfswerking op punt te stellen.